Bułeczki na jogurcie naturalnym

Bułeczki na jogurcie, to propozycja na pyszne domowe pieczywo, które jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze od większości produktów dostępnych w sklepach. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację lub do pracy czy szkoły.

Przepis na bułeczki jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Bułeczki na jogurcie są mięciutkie, pachnące i delikatne. Dzięki jogurtowi są wilgotne i długo pozostają świeże.

BUŁECZKI NA JOGURCIE NATURALNYM PRZEPIS

Składniki (na 11 bułeczek)

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 100 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego).

2. Następnie wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko wyrobić.

4. Z ciasta uformować długi wałek i podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę.

5. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut.

6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i wstawić blaszkę z bułeczkami na środkową półkę.

7. Piec przez 15 minut do zarumienienia (funkcja grzania góra-dół).

8. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Bułeczki na jogurcie
Bułeczki na jogurcie przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!