Przepis na proste bułeczki z patelni na sodzie, bez dodatku drożdży. Są niezwykle proste w przygotowaniu i przepyszne. Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne pieczywo.
Do wykonania tych smacznych bułeczek potrzeba tylko kilku prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Do tego pieczemy je na patelni, zamiast w piekarniku, dzięki czemu mają bardzo fajny smak. Polecam wypróbować!
BUŁECZKI SODOWE – PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem. Następnie dodać pozostałe składniki; mąkę, sodę, sól oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
2. Ciasto odstawić na ok. 20 minut żeby odpoczęło.
3. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. Wyciąć krążki np. szklanką.
4. Patelnię dobrze rozgrzać i wyłożyć przygotowane bułeczki. Smażyć je bez tłuszczu na suchej patelni z obu stron po około 6-8 minut, do zarumienienia.