sałatka pieczarkowa

Szybka i smaczna sałatka pieczarkowa w sam raz na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Sałatka oprócz pieczarek składa się z jajek, kukurydzy, ogórka konserwowego, cebuli, szczypiorku i sosu na bazie jogurtu i majonezu.

Sałatka z gotowanymi pieczarkami nie dość, że jest szybka w przygotowaniu, to dodatkowo świetnie smakuje. Do tego jest pożywna i syta. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną sałatkę z prostych składników, która sprawdzi się na szybki posiłek, to sałatka pieczarkowa będzie idealnym wyborem.

SAŁATKA PIECZARKOWA – PRZEPIS

Składniki

  • świeże pieczarki – 300 g
  • kukurydza – 1/2 puszki
  • ogórki konserwowe – 4 sztuki
  • jajka – 3 sztuki
  • mała cebula czerwona – 1 sztuka
  • majonez – 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • szczypiorek – pęczek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Pieczarki dokładnie myjemy i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.

3. Ogórki konserwowe oraz cebulę również kroimy w kostkę.

4. Szczypiorek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.

5. Składniki przekładamy do większej miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy do połączenia składników.

Sałatka pieczarkowa przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!