Szybka i smaczna sałatka pieczarkowa w sam raz na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Sałatka oprócz pieczarek składa się z jajek, kukurydzy, ogórka konserwowego, cebuli, szczypiorku i sosu na bazie jogurtu i majonezu.
Sałatka z gotowanymi pieczarkami nie dość, że jest szybka w przygotowaniu, to dodatkowo świetnie smakuje. Do tego jest pożywna i syta. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną sałatkę z prostych składników, która sprawdzi się na szybki posiłek, to sałatka pieczarkowa będzie idealnym wyborem.
SAŁATKA PIECZARKOWA – PRZEPIS
Składniki
- świeże pieczarki – 300 g
- kukurydza – 1/2 puszki
- ogórki konserwowe – 4 sztuki
- jajka – 3 sztuki
- mała cebula czerwona – 1 sztuka
- majonez – 1 łyżka
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- szczypiorek – pęczek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Pieczarki dokładnie myjemy i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
3. Ogórki konserwowe oraz cebulę również kroimy w kostkę.
4. Szczypiorek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Składniki przekładamy do większej miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy do połączenia składników.