Ogórki kanapkowe z kurkumą

Ogórki kanapkowe z kurkumą to super pomysł na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Te ogórki smakują naprawdę wybornie i mają wiele zastosowań. Można je serwować do obiadu, na kanapkę czy jako przekąskę, podczas domowych imprez. W sezonie letnim fajnie się również sprawdzają jak dodatek do dań i przekąsek z grilla.

Przepis na ogórki z kurkumą jest bardzo prosty, a cały proces ich przygotowania nie należy do skomplikowanych. Zapraszam więc do wypróbowania tego przepisu na pyszne ogórki kanapkowe z kurkumą, które są rewelacyjne!

OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 500 ml wody
  • 350 ml octu 10%
  • 350 g cukru
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka kurkumy

Wykonanie

  • Ogórki umyć w zimnej wodzie, pokroić w cienkie plastry, wzdłuż. 
  • Przygotować słoiki – u mnie 6 x 500 ml. 
  • Pokrojone plastry ogórków ułożyć pionowo w słoikach. 
  • Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, kurkumę, gorczycę, ziele oraz pieprz. Całość gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Wlać ocet i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować razem przez około 5 minut. 
  • Przygotowaną zalewę przelać do słoików, tak, by ogórki były w całości przykryte. Mocno zakręcić i zapasteryzować. 

Jak pasteryzować ogórki?

Na dno garnka wyłożyć ściereczkę i ułożyć słoiki, tak by się nie stykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować. Całość gotować przez 10 minut. Po czasie delikatnie wyjąć słoiki, ustawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.

Ogórki kanapkowe z kurkumą przepis
Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 15

Udostępnij!