Zapiekane krążki z cukinii

Zapiekane krążki z cukinii to fajna przekąska na ciepło. Tania w przygotowaniu, łatwa do zrobienia i co najważniejsze pyszna! Fajnie prezentuje się na stole, pięknie pachnie i niestety szybko znika z talerza 🙂

Takie mini pizze z cukinii można zaserwować na kolację ze znajomymi, rodziną czy bliskimi. To fajna przekąska imprezowa, którą można przygotować wcześniej i zapiec przed przyjściem gości. Zapraszam na przepis! Na pewno będziecie zachwyceni 🙂

ZAPIEKANE KRĄŻKI Z CUKINII – PRZEPIS

Składniki

  • 1 cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g szynki
  • ketchup
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z roztopionym masłem i podsmażamy. Do cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię. Dusimy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda i zmniejszą swoją objętość. Po koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem. 
  • Ser żółty ścieramy na tarce, szynkę kroimy w drobną kosteczkę. 
  • Cukinię myjemy i kroimy w plastry, Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy z nich smarujemy ketchupem i posypujemy bazylią oraz ziołami prowasalskimi. Kolejno wykładamy pieczarki z cebulką oraz szynkę. Całość posypujemy startym na tarce serem. 
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. 
Zapiekane krążki z cukinii
Zapiekane krążki z cukinii

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!