Chrupiące, kruche i lekkie chruściki (faworki) to idealna propozycja zarówno na tłusty czwartek jak i weekendowy deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne.
Chruściki są łatwiejsze do zrobienia niż pączki i ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. Nie wymagają wyszukanych składników, często znajdziemy je w domu i nie trzeba robić specjalnych zakupów. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na chruściki i jak zwykle zachęcam do zrobienia!
CHRUŚCIKI – PRZEPIS
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki spirytusu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 litry oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
1. Mąkę przesiać do miski, Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, szczyptę soli i spirytus. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
2. Obie części rozwałkować na cienkie placki. Następnie wyciąć prostokąty o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm.
3. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył się węzeł.
4. W szerokim garnku rozgrzać olej. Partiami smażyć chruściki na złoty kolor z obu stron.
5. Usmażone chruściki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
6. Na koniec posypać cukrem pudrem.