Ciasto Bogacza to kolejny smaczny deser, obok którego nie da się przejść obojętnie!
Łatwe w przygotowaniu, składające się z prostych składników ciasto Bogacza to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Nie ważne, czy to urodziny, imieniny, spotkanie z przyjaciółmi, czy służbowe spotkanie przy kawie. Ciasto wygląda bardzo elegancko i okazale, a dodatkowo jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Chcecie poznać super przepis na pyszne ciasto Bogacza? Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak je przygotować! Proste prawda?
PRZEPIS NA CIASTO BOGACZA
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 24 herbatniki ciemne
- 12 herbatników jasnych
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 1 czekolada deserowa
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Kolejno stopniowo dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.
- Na spodzie blaszki (24×24) wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki jasne.
- Na herbatniki wykładamy połowę przygotowanej masy.
- Na masie układamy warstwę ciemnych herbatników, a na nich rozprowadzamy masę krówkową.
- Kolejny układamy warstwę ciemnych herbatników. Na górę wykładamy pozostałą masę śmietanową.
- Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.