Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dziś mam dla Was propozycję na super pyszne i dość łatwe do zrobienia kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. To tradycyjny i znany wypiek, który w moim domu znika w oka mgnieniu! Połączenie kwaśnego rabarbaru z budyniem i maślaną kruszonką, tworzą genialne, słodko-kwaśne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub smaczny poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM PRZEPIS

Składniki

Kruche ciasto

  • 160 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 130 g masła
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Beza

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 1 kisiel poziomkowy
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć i wyrobić ciasto. Powstałe ciasto podzielić w stosunku 2:1. Obie kulki owinąć folią spożywczą, większą część wstawić do lodówki na 30 minut, mniejszą część wstawić do zamrażarki.

  2. Po upływie 30 minut wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie w cieście zrobić dziurki za pomocą widelca i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.

  3. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec przez 15 minut, grzanie góra-dół.

  4. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.

  5. 500 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru i dokładnie wymieszać. W pozostałym mleku rozpuścić proszki budyniowe i przelać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.

  6. Na kruche ciasto przełożyć rabarbar, a na nim rozprowadzić masę budyniową.

  7. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Na koniec wsypać kisiel i wymieszać do połączenia składników. Pianę wyłożyć na ciasto.

  8. Z zamrażarki wciągnąć pozostałe ciasto i zetrzeć je na wierzch ciasta.

  9. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut, grzanie góra-dół.

  10. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem przepis
Ciasto z rabarbarem bezą i budyniem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 52

Udostępnij!