Ciasto budyniowe na herbatnikach

Ciasto budyniowe na herbatnikach to bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Będzie idealnym wyborem dla osób, które lubią budyniowe kremy.

Bardzo lubię to ciasto, ponieważ jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą smakują naprawdę świetnie. Każdy kawałek ciasta wręcz rozpływa się w ustach.

PRZEPIS NA CIASTO BUDYNIOWE NA HERBATNIKACH

Składniki

Przepis na tradycyjną blachę (24x35cm)

  • duże opakowanie herbatników
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 opakowanie budyniu (40 g bez cukru)
  • 300 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonujemy 2 takie masy, czyli liczbę składników na całe ciasto należy podwoić. Do jednej używamy budyniu wanilinowego a do drugiej czekoladowego.

Wykonanie

  • Budyń przygotowujemy w 300 ml mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Żelatynę umieszczamy w szklance, zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawimy na kilka minut. Umieszczany na kilka sekund w mikrofali by żelatyna się rozpuściła.
  • Budyń miksujemy, by lepiej się połączył z śmietanką.
  • Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy stopniowo budyń.
  • Dodajemy płynną żelatynę i mieszany łyżką.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
  • Wykładamy czekoladową masę. Na masę układamy herbatniki.
  • Rozsmarowujemy wanilinową masę. Przykrywamy herbatnikami.
  • Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Budyniowiec na herbatnikach
ciasto na herbatnikach z budyniem
ciasto na herbatnikach z budyniem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!