Przekładaniec

Ciasto przekładaniec to doskonały pomysł na deser, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lub gdy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś smacznym. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu i gwarantuję, że posmakuje każdemu kto go spróbuje.

Przekładaniec składa się z herbatników kakaowych przełożonych dżemem oraz kremem śmietankowym z drobinkami białej czekolady. Wierzch ciasta zdobią wiórki kokosowe. Jeśli szukacie pomysłu na szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia do kawy, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PRZEKŁADANIEC – PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 słoik dżemu o smaku porzeczkowym
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 36 herbatników kakaowych

Przygotowanie

1. Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w naczyniu i ubijamy mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy startą na tarce białą czekoladę i mieszamy tylko do połączenia.

2. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

3. Na dnie układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy 1/3 słoika dżemu porzeczkowego. Na dżem wykładamy 1/3 masy śmietankowej.

4. Na masę wykładamy drugą warstwę herbatników, smarujemy je dżemem i wykładamy kolejną porcję masy śmietankowej.

5. Układamy 3 warstwę herbatników i jak poprzednio smarujemy je dżemem i wykładamy ostatnią warstwę masy.

6. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

7. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

przekładaniec bez pieczenia
ciasto przekładaniec
Udostępnij!