
Ciasto bajeczne to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które pokochacie zaraz po skosztowaniu. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kawy, ponieważ biszkopty nasączane są w kawie, co daje całemu ciasto ciekawego aromatu i smaku.
Ciasto składa się kakaowego biszkopta, delikatne masy śmietankowej, bitej śmietany a jego słodycz przełamana jest dżemem z czarnej porzeczki. Całość w połączeniu ze sobą smakuje naprawdę obłędnie! Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO BAJECZNE
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
BITA ŚMIETANA
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
- kilka łyżek dżemu porzeczkowego
- 250 kawy
- kakao do posypania
Wykonanie
- Biszkopt: Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, ubijać do uzyskania puszystej masy. Kiedy będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na blaszkę 20×30 cm, wyścieloną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt podzielić na dwa blaty.
- Masa śmietankowa: Do miski przekładamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder. Całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. Połowę przygotowanej masy wykładamy na biszkopt kakaowy.
- Okrągłe biszkopciki moczymy w kawie i wykładamy na krem. Następnie wykładamy pozostałą masę śmietanową, a na nią kładziemy biszkopt kakaowy. Na biszkopcie rozprowadzamy dżem porzeczkowy.
- Bita śmietana: Śmietankę kremówkę przelewamy do misy miksera. Dodajemy cukier puder, wymieszany z śmietan-fixem. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gotową masę wykładamy dżem porzeczkowy. Na wierzchu układamy biszkopty, nasączone w kawie. Wierzch ciasta dekorujemy kakao.

