Czekoladowa euforia to wspaniałe połączenie mięciutkiego biszkoptu z mocno czekoladową masą i delikatną pianką na wierzchu z orzechami. W masie czekoladowej dodatkowo znajdziemy zatopione herbatniki, które dodają deserowi chrupkości. Ciasto czekoladowa euforia doskonale sprawdzi się na różne okazje i z pewnością zachwyci każdego. Jeśli szukacie pomysłu na proste i smaczne ciasto do kawy czy na jakąś wyjątkową okazję, polecam wypróbować ten przepis.
CIASTO CZEKOLADOWA EUFORIA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 70 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 150 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka cukru
- 300 ml wody
- 200 g herbatników maślanych
Masa śmietankowa
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- dwie garście orzeszków ziemnych
Przygotowanie
Biszkopt
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, dodaj cukier i żółtka. Na koniec dodaj przesianą mąkę i całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
2. Masę przełóż do formy o wymiarach 20×20 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 20 minut.
Masa czekoladowa
3. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło, cukier i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj do połączenia składników. Odstaw do przestygnięcia.
4. Herbatniki połam na mniejsze kawałki i wrzuć do masy czekoladowej. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Na przestygnięty biszkopt wyłóż masę czekoladową z herbatnikami i całość ponownie wstaw do lodówki na godzinę.
Masa śmietankowa
6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem.
7. Krem wyłóż na masę czekoladową, wierzch posyp orzeszkami ziemnymi.
8. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.