Pyszne ciasto czekoladowa z masą serową. Bardzo proste w przygotowaniu i idealne na każdą okazję. Ciasto składa się puszystej warstwy kakaowej oraz delikatnej masy serowej. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Ciasto czekoladowe z masą serową idealnie sprawdzi się na domowe imprezy, rodzinne spotkania czy jako słodki deser do kawy.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ SEROWĄ – PRZEPIS
CIASTO
- 5 jajek rozmiar L
- 180 g cukru
- 350 g mąki
- 40 g kakao
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 500 g dobrej jakości sera z wiaderka
- 120 g cukru
- 1 opakowaniu budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
POLEWA
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- wiórka kokosowe do dekoracji
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, na wysokich obrotach stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej na przemian z wodą.
- Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Za pomocą łyżki wykładamy na ciasto.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
- Polewa: Do rondelka przekładamy masło, dodajemy cukier puder oraz kakao. Całość mieszamy, podgrzewając do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy kokosem.