Czekoladowe ciasto z masą serową

Pyszne ciasto czekoladowa z masą serową. Bardzo proste w przygotowaniu i idealne na każdą okazję. Ciasto składa się puszystej warstwy kakaowej oraz delikatnej masy serowej. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Ciasto czekoladowe z masą serową idealnie sprawdzi się na domowe imprezy, rodzinne spotkania czy jako słodki deser do kawy. 

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ SEROWĄ – PRZEPIS

CIASTO

  • 5 jajek rozmiar L
  • 180 g cukru
  • 350 g mąki
  • 40 g kakao
  • 125 ml oleju
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • 500 g dobrej jakości sera z wiaderka
  • 120 g cukru
  • 1 opakowaniu budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego


POLEWA

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • wiórka kokosowe do dekoracji

Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, na wysokich obrotach stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej na przemian z wodą.
  • Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Za pomocą łyżki wykładamy na ciasto.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
  • Polewa: Do rondelka przekładamy masło, dodajemy cukier puder oraz kakao. Całość mieszamy, podgrzewając do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy kokosem.
Czekoladowe ciasto z masą serową przepis
Przepis na czekoladowe ciasto z masą serową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.2 / 5. Oddanych głosów: 9

Udostępnij!