Tym razem zapraszam Wszystkich na przepis na pyszne ciasto krówkowo-kokosowe. Ciasto jest przygotowane w wersji bez pieczenia, dzięki czemu nawet osoby, które nie lubią piec, mogą pokusić się o jego wykonanie w swoim domu.
To ciasto kokosowe z masą krówkową jest rewelacyjne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Słodki smak ciasta przełamują słone krakersy, a całość smakuje naprawdę świetnie. Ciasto idealnie sprawdzi się na każdą okazję, w niedzielę do kawki czy na święta. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWO-KOKOSOWE
Składniki
- 500 ml słodkiej śmietanki 36%
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 100 g czekolady mlecznej
- ok. 40 herbatników
- ok. 40 krakersów
Wykonanie
- Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy, by odpowiednio się rozpuściła i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach miksera. Ciągle ubijając, dodajemy cukier puder oraz wiórki kokosowe. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i wlewamy żelatynę, cienkim strumieniem. Przygotowaną masę dzielimy na 3 części.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy 1/3 przygotowanej masy, a na niej układamy warstwę krakersów. Kolejno na krakersy wykładamy masę krówkową, a na niej kolejną warstwę krakersów.
- Na krakersy wykładamy kolejną część masy, a na niej układamy herbatniki. Na wierzch wykładamy pozostałą masę, którą dekorujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, by herbatniki i krakersy odpowiednio zmiękły.