Ciasto krówkowo-kokosowe

Tym razem zapraszam Wszystkich na przepis na pyszne ciasto krówkowo-kokosowe. Ciasto jest przygotowane w wersji bez pieczenia, dzięki czemu nawet osoby, które nie lubią piec, mogą pokusić się o jego wykonanie w swoim domu.

To ciasto kokosowe z masą krówkową jest rewelacyjne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Słodki smak ciasta przełamują słone krakersy, a całość smakuje naprawdę świetnie. Ciasto idealnie sprawdzi się na każdą okazję, w niedzielę do kawki czy na święta. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWO-KOKOSOWE

Składniki

  • 500 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • ok. 40 herbatników
  • ok. 40 krakersów

Wykonanie

  • Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy, by odpowiednio się rozpuściła i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach miksera. Ciągle ubijając, dodajemy cukier puder oraz wiórki kokosowe. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i wlewamy żelatynę, cienkim strumieniem. Przygotowaną masę dzielimy na 3 części.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wykładamy 1/3 przygotowanej masy, a na niej układamy warstwę krakersów. Kolejno na krakersy wykładamy masę krówkową, a na niej kolejną warstwę krakersów.
  • Na krakersy wykładamy kolejną część masy, a na niej układamy herbatniki. Na wierzch wykładamy pozostałą masę, którą dekorujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, by herbatniki i krakersy odpowiednio zmiękły.
Ciasto krówkowo-kokosowe bez pieczenia
Ciasto krówkowo-kokosowe przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!