ciasto malinowa chmurka

Malinowa chmurka to chyba najbardziej popularne i najlepsze ciasto, jakie znam. Kruchy spód, galaretka z dodatkiem malin, puszysta masa oraz beza. Te wszystkie składniki połączone w jedną całość tworzą niesamowite ciasto, które smakuje obłędnie.

Chociaż ciasto wygląda na dosyć skomplikowane, wcale takie nie jest. Przepis na ciasto jest naprawdę prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.

Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszne ciasto malinowa chmurka, które pokochacie już po pierwszym kęsie.

PRZEPIS NA CIASTO MALINOWA CHMURKA

Składniki

KRUCHE CIASTO

  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 30 g cukru pudru

GALARETKA Z MALINAMI

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wody

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

BEZA

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 50 g płatków migdałów

Wykonanie

KRUCHE CIASTO

  • Składniki na kruchy spód zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Blaszkę o wymiarach 24×35 cm natłuścić masłem. Następnie ciasto rozprowadzić na całej powierzchni blaszki. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto ponakłuwać przy pomocy widelca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, do zarumienienia.

GALARETKA Z MALINAMI

  • Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie. Następnie wystudzić i wymieszać z malinami. Mogą być mrożone, lub świeże. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

MASA ŚMIETANOWA

  • Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodać przestygniętą żelatynę.
  • Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę malinową.

BEZA

  • Białka umieścić w misce. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Pod koniec dodać skrobię ziemniaczaną.
  • Blaszkę o wymiarach 24×35 cm odwrócić do góry dnem. Wierzch wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę rozprowadzić na papierze i oprószyć migdałami.
  • Piec w temperaturze 140 stopni przez 60 minut. Beza ma być wypieczona, chrupiąca i lekko popękana.
  • Przestygniętą bezę wyłożyć na krem śmietanowy.
malinowa chmurka
malinowa chmurka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!