Ciasto brzoskwiniowo-czekoladowe

Lekkie, puszyste i delikatne ciasto brzoskwiniowo-czekoladowe. To wyśmienity wypiek, który musicie wypróbować! Połączenie kremu czekoladowego z brzoskwiniami smakuje naprawdę wyśmienicie! Do tego kakaowy i delikatny biszkopt, który idealnie pasuje do pozostałych warstw ciasta.

Ciasto brzoskwiniowo-czekoladowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu i idealne na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!

CIASTO BRZOSKWINIOWO – CZEKOLADOWE – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa czekoladowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej

Galaretka z brzoskwiniami

  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 700 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • posypka czekoladowa

Wykonanie

  1. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.

  2. Masę przelewamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Po przestygnięciu biszkopt dzielimy na dwa blaty.

  3. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 700 gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy w kosteczkę i dodajemy do przestygniętej galaretki. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.

  4. Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  5. Śmietankę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

  6. Schłodzoną śmietankę przekładamy do miski, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość ubijamy do uzyskania puszystej i masy.

  7. Połowę masy wykładamy na galaretkę z brzoskwiniami, przykrywamy drugim biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch dekorujemy posypką czekoladową.

  8. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto brzoskwiniowo-czekoladowe przepis
Przepis na ciasto brzoskwiniowo-czekoladowe
Ciasto brzoskwiniowo-czekoladowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 9

Udostępnij!