Lekkie, puszyste i delikatne ciasto brzoskwiniowo-czekoladowe. To wyśmienity wypiek, który musicie wypróbować! Połączenie kremu czekoladowego z brzoskwiniami smakuje naprawdę wyśmienicie! Do tego kakaowy i delikatny biszkopt, który idealnie pasuje do pozostałych warstw ciasta.
Ciasto brzoskwiniowo-czekoladowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu i idealne na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
CIASTO BRZOSKWINIOWO – CZEKOLADOWE – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady deserowej
Galaretka z brzoskwiniami
- 1 puszka brzoskwiń (820 g)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 700 ml gorącej wody
Dodatkowo
- posypka czekoladowa
Wykonanie
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przelewamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Po przestygnięciu biszkopt dzielimy na dwa blaty.
- Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 700 gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy w kosteczkę i dodajemy do przestygniętej galaretki. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Śmietankę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Schłodzoną śmietankę przekładamy do miski, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość ubijamy do uzyskania puszystej i masy.
- Połowę masy wykładamy na galaretkę z brzoskwiniami, przykrywamy drugim biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch dekorujemy posypką czekoladową.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.