Ciasto Marsik to idealny deser dla wszystkich miłośników słodkości. Deser ten jest słodki, a zarazem delikatny. Wszystko dzięki puszystej masie na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Słodki smak ciastu nadaje masa krówkowa oraz batony mars, a przełamują go słone krakersy, które idealnie pasują do tego deseru. Uwielbiam takie słodko-słone połączenia a Wy?
Zapraszam wszystkich miłośników słodkości do zapoznania się z przepisem na ciasto Marsik. Idealny deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu i w dodatku bez pieczenia.
CIASTO MARSIK – PRZEPIS
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 2/3 puszki masy krówkowej
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 4 duże batony mars
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 duża paczka krakersów
- 16 herbatników maślanych
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki maślane.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania wsypujemy śmietan-fixy i mieszamy do połączenia składników. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batony marsy. Masę z batonami wykładamy na herbatniki.
- Na masę wykładamy warstwę krakersów, a na nich rozprowadzamy masę krówkową. Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę krakersów.
- Na krakersy wykładamy masę śmietankową, którą posypujemy startą na tarce czekoladą. Całe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.