
Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszne ciasto murzynek, z którym poradzi sobie każdy. Jest bardzo proste do upieczenia a do tego smakuje wspaniale. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.
Murzynek jest wilgotny i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Składa się tylko z kilku prostych składników, które wystarczy ze sobą połączyć i wymieszać. Jest to więc również świetne ciasto dla początkujących, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Jak upiec szybkie ciasto murzynek? Zapraszam na przepis!
CIASTO MURZYNEK – PRZEPIS
Czas przygotowania – 5 minut | Czas pieczenia – 60 minut | Liczba porcji – foremka 22×10
Składniki
- 400 g kefiru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Przygotowanie
- Do miski przekładamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy.
- Następnie dodajemy kefir, olej, rodzynki i aromat migdałowy. Całość ponownie mieszamy do całkowitego połączenia.
- Gotową masę przekładamy do foremki o wymiarach 22×10 cm.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, do suchego patyczka.


Dzień dobry, a czy to ciasto powinno być bez jajek , czy z jajkami , w przepisie nie ma, ja robię ciasto drugi raz już bo jest przepyszne , ale dodaję 3-4 jajka .
Robiłam bez jajek 🙂