ciasto murzynek

Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszne ciasto murzynek, z którym poradzi sobie każdy. Jest bardzo proste do upieczenia a do tego smakuje wspaniale. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Murzynek jest wilgotny i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Składa się tylko z kilku prostych składników, które wystarczy ze sobą połączyć i wymieszać. Jest to więc również świetne ciasto dla początkujących, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Jak upiec szybkie ciasto murzynek? Zapraszam na przepis!

CIASTO MURZYNEK – PRZEPIS

Czas przygotowania – 5 minut | Czas pieczenia – 60 minut | Liczba porcji – foremka 22×10

Składniki

  • 400 g kefiru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Przygotowanie

1. Do miski przekładamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy.

2. Następnie dodajemy kefir, olej, rodzynki i aromat migdałowy. Całość ponownie mieszamy do całkowitego połączenia.

3. Gotową masę przekładamy do foremki o wymiarach 22×10 cm.

4. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, do suchego patyczka.

przepis na murzynka
szybkie i proste ciasto


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!