Ciasto Marsik

Ciasto Marsik to idealny deser dla wszystkich miłośników słodkości. Deser ten jest słodki, a zarazem delikatny. Wszystko dzięki puszystej masie na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Słodki smak ciastu nadaje masa krówkowa oraz batony mars, a przełamują go słone krakersy, które idealnie pasują do tego deseru. Uwielbiam takie słodko-słone połączenia a Wy?

Zapraszam wszystkich miłośników słodkości do zapoznania się z przepisem na ciasto Marsik. Idealny deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu i w dodatku bez pieczenia.

CIASTO MARSIK – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2/3 puszki masy krówkowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 duże batony mars
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 duża paczka krakersów
  • 16 herbatników maślanych

Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki maślane.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania wsypujemy śmietan-fixy i mieszamy do połączenia składników. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batony marsy. Masę z batonami wykładamy na herbatniki.
  • Na masę wykładamy warstwę krakersów, a na nich rozprowadzamy masę krówkową. Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę krakersów.
  • Na krakersy wykładamy masę śmietankową, którą posypujemy startą na tarce czekoladą. Całe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Marsik przepis
Ciasto Marsik przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!