Czekoladowe ciasto z biszkoptami

Czekoladowe ciasto z biszkoptami z dodatkiem dżemu porzeczkowego, który idealnie przełamuje słodki smak tego deseru. Ciasto jest lekkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się na święta oraz inne domowe uroczystości. 

Ciasto przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, który przełożony jest dżemem porzeczkowym. Na nim znajduje się pyszny krem czekoladowy i namoczone w mleku biszkopty. Kolejna warstwa to puszysta masa śmietankowa, udekorowana kakaem. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO Z BISZKOPTAMI

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 80 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA CZEKOLADOWA

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

DODATKOWO

  • 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • kakao
  • mleko

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, grzanie góra-dół, temperatura 180 stopni.
  • Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzewamy, dodając do niej połamaną czekoladę. Całość energicznie mieszamy do połączenia składników. Następnie odstawiamy do przestygnięcia, a później dobrze schładzamy w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę z dodatkiem czekolady ubijamy za pomocą miksera, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Mieszamy do połączenia składników.
  • Przestygnięty biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a na nim rozprowadzamy przygotowaną masę czekoladową.
  • Biszkopty maczamy kolejno w mleku i wykładamy na masę czekoladową.
  • Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę. Masę wykładamy na biszkopty.
  • Wierzch ciasta dekorujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.
Czekoladowe ciasto z biszkoptami przepis
Czekoladowe ciasto z biszkoptami przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!