Ciasto czekoladowe z nutellą to idealny pomysł na deser dla wszystkich miłośników słodkości. Ciasto jest przepyszne, mocno kremowe i delikatne. Ciasteczkowy spód w połączeniu z czekoladowym i śmietankowym kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Całość wykończona chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i polewą czekoladową. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe do zrobienia a w dodatku nie wymaga pieczenia!
CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS
Składniki
SPÓD CIASTECZKOWY
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
KREM NUTELLA
- 200 g serka mascarpone
- 200 g nutelli
KREM ŚMIETANKOWY
- 300 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
- garść orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Herbatniki zmiksować na piasek w blendrze. Masło roztopić, dodać do herbatników i wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Ugnieść, tak by spód zachodził na brzegi tortownicy. Tortownice wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.
- Nutelle i mascarpone przełożyć do miski, zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na spód ciasteczkowy, całość wstawić do lodówki.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wyłożyć na ciasto i posypać orzeszkami.
- Polewa: śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia i udekorować nią ciasto.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc.