Ciasto czekoladowe z nutellą

Ciasto czekoladowe z nutellą to idealny pomysł na deser dla wszystkich miłośników słodkości. Ciasto jest przepyszne, mocno kremowe i delikatne. Ciasteczkowy spód w połączeniu z czekoladowym i śmietankowym kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Całość wykończona chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i polewą czekoladową. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe do zrobienia a w dodatku nie wymaga pieczenia!

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS

Składniki

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

KREM NUTELLA

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g nutelli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 300 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • garść orzeszków ziemnych

Wykonanie

  1. Herbatniki zmiksować na piasek w blendrze. Masło roztopić, dodać do herbatników i wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Ugnieść, tak by spód zachodził na brzegi tortownicy. Tortownice wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.

  2. Nutelle i mascarpone przełożyć do miski, zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na spód ciasteczkowy, całość wstawić do lodówki.

  3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wyłożyć na ciasto i posypać orzeszkami.

  4. Polewa: śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia i udekorować nią ciasto.

  5. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto czekoladowe z nutellą przepis
Przepis na ciasto czekoladowe z nutellą
Ciasto czekoladowe z nutellą bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!