Ciasta na herbatnikach to ekspresowe w wykonaniu smakołyki, których przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga pieczenia. Pożegnaj pracochłonne wyrabianie ciasta. Koniec ze stresem, że biszkopt nie wyrośnie lub się spali.
Ciasto na herbatnikach bez pieczenia jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie przepadają za pieczeniem, lub nie mają na to czasu, a dobre ciasto zjeść lubią. Takie ciasto świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawki, lub gdy spodziewamy się gości. Zapraszam do wypróbowania naszego prostego przepisu na ciasto bez pieczenia, które wygląda i smakuje wyśmienicie.
PRZEPIS NA CIASTO NA HERBATNIKACH BEZ PIECZENIA
Składniki
na blaszkę: 24×36
- 600 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 ml śmietany 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml wrzącej wody
- ok. 300 g herbatników maślanych
Wykonanie
1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodawać ser z wiaderka.
3. Następnie powoli wlać przestygniętą galaretkę i zmiksować.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników.
5. Na herbatniki wyłożyć masę i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
6. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała. Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.