Ciasto podwójna rozkosz to bardzo smaczny wypiek, który musicie wypróbować. Składa się z kakaowego biszkopta, przełożonego delikatną masą na bazie galaretki truskawkowej oraz agrestowej. Dzięki jej zawartości ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach.
Sam przepis na ciasto podwójna rozkosz jest naprawdę bardzo prosty. Polecam je także osobom rozpoczynającym swoją przygodę w kuchni, daję gwarancję udanego wypieku 🙂 Wypiek ten idealnie sprawdzi się na święta i inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis i życzę miłego pieczenia!
CIASTO PODWÓJNA ROZKOSZ – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 120 g mąki
- 35 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 240 ml gorącej wody
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia mąkę. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przecinamy na dwa blaty.
- Do dwóch szklanek wlewamy po 120 ml gorącej wody. Do jednej szklanki wsypujemy galaretkę agrestową, do drugiej truskawkową. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wlewamy galaretkę agrestową, do drugiej truskawkową. Obie masy miksujemy do połączenia składników.
- Na pierwszy blat biszkopta wykładamy masę truskawkową, wykładamy na nią drugi biszkopt a na nim rozprowadzamy masę agrestową. Wierzch ciasta dekorujemy kakaem lub startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.