Ciasto z rogalikami 7days

Super smaczne i ciekawe ciasto z rogalikami 7 days. Kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowego kremu a w środku niespodzianka w postaci małego rogalika 7 days. Całość smakuje naprawdę obłędnie.

Do ciasta można wybrać rogaliki czekoladowe lub te o szampańskim smaku. Obie wersje będą idealnie pasować. Zatopione w delikatnej masie śmietanowej świetnie uzupełniają ten wypiek. Ciasto z rogalikami 7 days to ulubiony deser dzieci, ale także lubiany przez osoby dorosłe. Stanowi idealny dodatek do filiżanki kawy. Skosztujcie, bo naprawdę warto!

CIASTO Z ROGALIKAMI 7 DAYS – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 1 opakowanie rogalików 7 days mini

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dól.
  • Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Pod koniec wsypujemy śmietan fix.
  • Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy, układamy rogaliki 7 days, a na nie wykładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto z rogalikami 7days
Ciasto z rogalikami 7days

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!