
Super smaczne i ciekawe ciasto z rogalikami 7 days. Kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowego kremu a w środku niespodzianka w postaci małego rogalika 7 days. Całość smakuje naprawdę obłędnie.
Do ciasta można wybrać rogaliki czekoladowe lub te o szampańskim smaku. Obie wersje będą idealnie pasować. Zatopione w delikatnej masie śmietanowej świetnie uzupełniają ten wypiek. Ciasto z rogalikami 7 days to ulubiony deser dzieci, ale także lubiany przez osoby dorosłe. Stanowi idealny dodatek do filiżanki kawy. Skosztujcie, bo naprawdę warto!
CIASTO Z ROGALIKAMI 7 DAYS – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 1 opakowanie rogalików 7 days mini
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dól.
- Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Pod koniec wsypujemy śmietan fix.
- Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy, układamy rogaliki 7 days, a na nie wykładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

