Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe to bardzo prosty i smaczny wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta i nie tylko. Robi się go ekspresowo i nie wymaga wiele pracy. Dodatkowo ma piękny zielony kolor, który zawdzięcza świeżemu szpinakowi.

Dlaczego warto upiec ciasto szpinakowe?

Dodając szpinak do ciasta nie tylko zyskuje on piękny, zielony kolor, ale także dostarza mnóstwo składników odżywczych! Co więcej, jest on praktycznie niewyczuwalny, więc nawet jeśli nie przepadasz za jego smakiem, w tym cieście go nie poczujesz. Ciasto jest wilgotne, puszyste i zachwyci każdego!

CIASTO SZPINAKOWE PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 40 minut

Składniki

Ciasto

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 100 ml oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli

Polewa

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • płatki migdałów

Przygotowanie

  1. Do wysokiego naczynia przekładamy świeży szpinak i dodajemy olej. Blendujemy na papkę.

  2. W osobnej misce umieszczamy jajka, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Pod koniec miksowania dodajemy startą na tarce skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryny oraz szpinak. Krótko mieszamy do połączenia składników.

  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.

  4. Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie 21 x 12 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

  5. Sok z cytryny łączymy z przesianym cukrem pudrem. Otrzymanym lukrem polewamy przestygnięte ciasto. Wierzch dekorujemy płatkami migdałów.
Ciasto szpinakowe przepis
Przepis na ciasto szpinakowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 906

Udostępnij!