Ciasto leśny mech

Leśny mech to ciasto obok, którego nie da się przejść obojętnie. Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Soczystozielony kolor biszkoptu to zasługa świeżego szpinaku, ale bez obaw, bo po upieczeniu nie czuć go w ogóle w smaku, za to ciasto pozostaje niezwykle wilgotne i delikatne. Dodatkowo w cieście leśny mech znajdziemy jeszcze warstwę kremu śmietankowego oraz galaretki z malinami. Wierzch zdobią kolorowe cukiereczki. Całość wygląda rewelacyjnie i smakuje obłędnie. Wypiek ten polecam szczególnie na święta.

CIASTO LEŚNY MECH PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 280 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Galaretka z owocami

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g mrożonych malin
  • 700 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • kolorowe cukierki

Przygotowanie

Biszkopt

  • Szpinak blendujemy na papkę.
  • Do miski przekładamy całe jajka i cukier. Miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewamy olej. Kolejno dodajemy zblendowany szpinak i całość miksujemy na małych obrotach do połączenia.
  • Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do masy szpinakowej i całość miksujemy do połączenia składników.
  • Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu ścinamy wierzch biszkopta i kruszymy na małe kawałki.

Galaretka z owocami

  • W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki malinowe i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Następnie dodajemy maliny, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Galaretkę z owocami wykładamy na spód biszkopta i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Krem wykładamy na galaretkę.
  • Wierzch posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem biszkoptowym i kolorowymi cukierkami.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Ciasto leśny mech przepis
Przepis na ciasto leśny mech

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!