uniwersalny biszkopt kakaowy

Najważniejszy w każdym cieście jest dobry biszkopt. Musi on być puszysty i delikatny. Wiele osób pyta jaki jest idealny przepis na biszkopta, który zawsze się udaje, dlatego dzisiaj mam dla was mój sprawdzony przepis na biszkopt kakaowy na blachę 24×24. Tak przygotowany biszkopt będzie świetną bazą dla wielu słodkości – ciast z kremem, galaretką, dżemem, bitą śmietaną i owocami.

BISZKOPT KAKAOWY NA BLACHĘ 24×24 – PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 120 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Miksować do uzyskania szklistej piany.

2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.

3. Przesianą przez sito mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Do masy jajecznej dodać mąkę oraz kakao. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

5. Gotową masę przełożyć do foremki 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

7. Po upieczeniu i ostygnięciu, zostało już tylko biszkopt przełożyć ulubionymi dodatkami.

Biszkopt kakaowy na blachę 24x24 przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!