Puszyste, wilgotne i smaczne ciasto z brzoskwiniami to idealny wypiek na każdą okazję. Będzie idealnym dodatkiem do kawy i nie tylko. Wbrew pozorom, ciasto nie jest bardzo skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę „wow”.
Ciasto składa się z biszkoptu przełożonego czekoladową masą budyniową, kremem śmietankowym i owocami zatopionymi w galaretce. Dzięki idealnie dobranym warstwom ciasto z brzoskwiniami ma niepowtarzalny smak i wygląd. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 kostka masła
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 375 ml mleka
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 50 g orzechów włoskich
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 750 ml wody
Wykonanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką.
- Masę przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 20 minut (funkcja grzania góra-dół).
Masa budyniowa:
- 200 ml mleka przelać do rondelka, dodać cukier i całość podgrzać do zagotowania.
- Do osobnego naczynia wlać pozostałe mleko, dodać skrobię ziemniaczaną i żółtka. Wymieszać do połączenia.
- Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika, wlać mleko wymieszane z żółtkami i skrobią i całość energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.
- Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę, a następnie dodawać po łyżce przestygniętego budyniu, cały czas ucierając.
- Do gotowej masy dodać kakao, pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz posiekane orzechy.
- Całość zmiksować do połączenia składników.
- Gotową masę wyłożyć na biszkopt.
Masa śmietankowa:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać mascarpone. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
- Masę wyłożyć na masę budyniową.
Warstwa z galaretką i owocami:
- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
- Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na masę śmietankową i całość zalać tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.