Malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie

Malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie to przepyszny deser, który łączy w sosie nutkę słodyczy i delikatną kwaśność malin. To idealna propozycja dla osób, szukających połączenia sernika z owocową nutką. 

Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym to idealna propozycja na letni deser na każdą okazję. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, pyszny i błyskawicznie znika z talerza. 

PRZEPIS NA MALINOWY SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Składniki

SPÓD

  • 150 g herbatników
  • 50 g masła


MASA SEROWA

  • 3 jajka
  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 130 g cukru
  • 3 łyżki mąki


MUS MALINOWY

  • 300 g malin
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 60 ml wody

Wykonanie

  1. Herbatniki zblendować na piasek, dodać roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy, o średnicy 19 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 12 minut.

  2. W misce umieścić wszystkie składniki na masę serową, zmiksować do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 50 minut.

  3. Maliny zblendować na mus. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Następnie wlać do musu i wymieszać.

     
  4. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać mus malinowy i delikatnie wymieszać. Mus wyłożyć na przestygnięty sernik. Całość wstawić do lodówki do stężenia. 
Malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie przepis
Przepis na malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!