Ciasto z truskawkami na biszkoptach

Pyszne ciasto z truskawkami na biszkoptach. Przełożone kremem śmietankowym z kawałkami czekolady. W smaku bardzo lekkie, delikatne i orzeźwiające. Idealne na każdą okazję, a także jako słodki dodatek do filiżanki kawy.

Ciasto truskawkowe na biszkoptach jest bardzo łatwe w przygotowaniu i dodatkowo nie wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na proste i szybkie ciasto z truskawkami, ten przepis będzie idealnym wyborem!

CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA BISZKOPTACH – PRZEPIS

Składniki

MASA ŚMIETANKOWA Z MASCARPONE

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 60 ml wody


MASA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 100 g tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 30 ml wody


DODATKOWO

  • ok. 600 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie biszkoptów

Przygotowanie

  • Truskawki myjemy i kroimy na połowki. 
  • Blaszkę 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i układany na niej warstwę biszkoptów. 
  • Przygotowujemy masę śmietankową. W tym celu w 60 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Połowę masy wykładamy na biszkopty, a na niej układamy truskawki, wykładamy pozostałą masy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów.
  • Przygotowujemy masę z kawałkami czekolady. W 30 ml wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny, odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę. Na samym końcu do masy wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę, delikatnie mieszamy. Gotową masę z czekoladą wykładamy na ciasto i układamy na niej warstwę truskawek. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy galaretkę. 
  • Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. 
  • Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto z truskawkami na biszkoptach
Ciasto truskawkowe na biszkoptach
Udostępnij!