Ciasto z makiem to propozycja na smaczny i prosty w wykonaniu wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta i nie tylko. Ciasto ma fantastyczną, wilgotną konsystencję i wyborny smak. Gwarantujemy, że zachwyci każde podniebienie.
Przepis na ciasto z makiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki są niedrogie i łatwodostępne. Co więcej, do ciasta z makiem można dodać ulubione bakalie, które wzbogacą smak i teksturę. Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe ciasto z makiem w roli głównej, nasza propozycja powinna przypaść Ci do gustu.
Zobacz także: przepis na paluchy z ciasta francuskiego z makiem.
CIASTO Z MAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 170 g suchego maku
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka rozmiar L
- 150 g masła
- 1 szklanka rodzynek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestudzenia.
- Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną, makiem i proszkiem do pieczenia.
- Do osobnej miski wbijam jajka i dodaję cukier puder. Miksuję na gładką masę.
- Następnie zmniejszam obroty miksera i wsypuję wcześniej wymieszane suche składniki. Miksuję do połączenia. Kolejno cały czas miksując, dodaję roztopione wcześniej masło.
- Na koniec wsypuję rodzynki i całość mieszam drewnianą łyżką.
- Tak przygotowaną masę przekładam do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piekę 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto makowe posypuję cukrem pudrem. Można również polać roztopioną czekoladą.