Ciasto z makiem przepis

Ciasto z makiem to propozycja na smaczny i prosty w wykonaniu wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta i nie tylko. Ciasto ma fantastyczną, wilgotną konsystencję i wyborny smak. Gwarantujemy, że zachwyci każde podniebienie.

Przepis na ciasto z makiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki są niedrogie i łatwodostępne. Co więcej, do ciasta z makiem można dodać ulubione bakalie, które wzbogacą smak i teksturę. Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe ciasto z makiem w roli głównej, nasza propozycja powinna przypaść Ci do gustu.

Zobacz także: przepis na paluchy z ciasta francuskiego z makiem.

CIASTO Z MAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 170 g suchego maku
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 150 g masła
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestudzenia.

  2. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną, makiem i proszkiem do pieczenia.

  3. Do osobnej miski wbijam jajka i dodaję cukier puder. Miksuję na gładką masę.

  4. Następnie zmniejszam obroty miksera i wsypuję wcześniej wymieszane suche składniki. Miksuję do połączenia. Kolejno cały czas miksując, dodaję roztopione wcześniej masło.

  5. Na koniec wsypuję rodzynki i całość mieszam drewnianą łyżką.

  6. Tak przygotowaną masę przekładam do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.

  7. Piekę 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  8. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto makowe posypuję cukrem pudrem. Można również polać roztopioną czekoladą.
Ciasto z makiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 56

Udostępnij!