Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym to fajny letni deser. Truskawki, biszkopt oraz krem budyniowy to idealny duet, który wzbogaciłam dodatkową warstwą masy śmietankowej z musem truskawkowym. Ciasto piękne wygląda i fajnie smakuje. Z pewnością będzie hitem każdej imprezy czy domowego przyjęcia.
Przepis na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczą dobrej jakości produkty i mamy gwarancję, że ciasto na pewno się uda. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka rozmiar L
- 140 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- szczypta soli
Masa budyniowa
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 150 g cukru
Masa truskawkowa
- 250 g truskawek
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml wody
- 2 łyżki żelatyny
Galaretka z truskawkami
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 g truskawek
- 400 ml wody
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie robić się puszysta, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę jajeczną przekładamy na blaszkę o wymiarach 20×30 wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
MASA BUDYNIOWA
- Około 750 ml mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier, całość podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia.
- W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie śmietankowe. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, przelewamy mleko z budyniami i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Masę budyniową zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by zmiękło, następnie miksujemy na puszystą i jasną masę. Do masła stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Miksujemy do połączenia składników.
- Przygotowaną masę budyniową wykładamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
MASA TRUSKAWKOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Do wysokiego naczynia przekładamy truskawki, blendujemu na mus. Do zblendowanych truskawek dodajemy cukier, mieszamy do połączenia.
- W osobnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę śmietankę. Do ubitej śmietanki wlewamy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników. Pod koniec cienką strużką wlewamy żelatynę, krótko kiksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na ciasto i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.