Sernik na ciasteczkowym spodzie

Niesamowicie kremowy i pyszny – sernik na ciasteczkowym spodzie! Ekspresowy spód z ciasteczek owsianych, pyszna masa serowa oraz wyrazista w smaku polewa kawowa. Całość smakuje obłędnie!

Sernik na ciasteczkowym spodzie jest przepyszny i idealnie sprawdzi się na każdą okazję! Będzie świetnym wyborem na święta, rodzinne imprezy czy na niedzielę do kawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto!

SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE – PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 200 g ciastek owsianych
  • 40 g roztopionego masła


Masa serowa

  • 6 jajek (temp. pokojowa)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g sera z wiaderka
  • 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej

Polewa kawowa

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 40 ml likieru kawowego (opcjonalnie)
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny + 20 ml wody

Wykonanie

  • Ciasteczka owsiane zblendować na piasek. Masło roztopić, dodać do ciasteczek i wymieszać. Całość przesypać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić po całym dnie, dokładnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. 
  • Do miski przełożyć zmielony twaróg, ser z wiaderka, mascarpone, cukier oraz mąkę. Całość zmiksować do połączenia składników. Ciągle miksując na małych obrotach stopniowo dodawać jajka. Pod koniec wlać śmietankę kremówkę.
  • Masę serową przełożyć na podpieczony spód, całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut. 
  • Polewa: żelatynę zalać ciepłą wodę i wymieszać do rozpuszczenia. Śmietankę podgrzać w rondelku, wsypać kawę oraz połamaną czekoladę. Pod koniec wlać żelatynę i likier, wymieszać do połączenia. Polewę odstawić do przestygnięcia i wyłożyć na sernik. 
Sernik na ciasteczkowym spodzie przepis
Przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 45

Udostępnij!