Niesamowicie kremowy i pyszny – sernik na ciasteczkowym spodzie! Ekspresowy spód z ciasteczek owsianych, pyszna masa serowa oraz wyrazista w smaku polewa kawowa. Całość smakuje obłędnie!
Sernik na ciasteczkowym spodzie jest przepyszny i idealnie sprawdzi się na każdą okazję! Będzie świetnym wyborem na święta, rodzinne imprezy czy na niedzielę do kawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto!
SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE – PRZEPIS
Składniki
Spód
- 200 g ciastek owsianych
- 40 g roztopionego masła
Masa serowa
- 6 jajek (temp. pokojowa)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g sera z wiaderka
- 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Polewa kawowa
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 40 ml likieru kawowego (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
Wykonanie
- Ciasteczka owsiane zblendować na piasek. Masło roztopić, dodać do ciasteczek i wymieszać. Całość przesypać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić po całym dnie, dokładnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut.
- Do miski przełożyć zmielony twaróg, ser z wiaderka, mascarpone, cukier oraz mąkę. Całość zmiksować do połączenia składników. Ciągle miksując na małych obrotach stopniowo dodawać jajka. Pod koniec wlać śmietankę kremówkę.
- Masę serową przełożyć na podpieczony spód, całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut.
- Polewa: żelatynę zalać ciepłą wodę i wymieszać do rozpuszczenia. Śmietankę podgrzać w rondelku, wsypać kawę oraz połamaną czekoladę. Pod koniec wlać żelatynę i likier, wymieszać do połączenia. Polewę odstawić do przestygnięcia i wyłożyć na sernik.