Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym to fajny letni deser. Truskawki, biszkopt oraz krem budyniowy to idealny duet, który wzbogaciłam dodatkową warstwą masy śmietankowej z musem truskawkowym. Ciasto piękne wygląda i fajnie smakuje. Z pewnością będzie hitem każdej imprezy czy domowego przyjęcia. 

Przepis na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczą dobrej jakości produkty i mamy gwarancję, że ciasto na pewno się uda. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka rozmiar L
  • 140 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Masa budyniowa

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 150 g cukru

Masa truskawkowa

  • 250 g truskawek
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny

Galaretka z truskawkami

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 g truskawek
  • 400 ml wody

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie robić się puszysta, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. 
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę jajeczną przekładamy na blaszkę o wymiarach 20×30 wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.

MASA BUDYNIOWA

  • Około 750 ml mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier, całość podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia.
  • W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie śmietankowe. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, przelewamy mleko z budyniami i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Masę budyniową zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 
  • Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by zmiękło, następnie miksujemy na puszystą i jasną masę. Do masła stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Miksujemy do połączenia składników. 
  • Przygotowaną masę budyniową wykładamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na około godzinę. 

MASA TRUSKAWKOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • Do wysokiego naczynia przekładamy truskawki, blendujemu na mus. Do zblendowanych truskawek dodajemy cukier, mieszamy do połączenia.
  • W osobnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę śmietankę. Do ubitej śmietanki wlewamy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników. Pod koniec cienką strużką wlewamy żelatynę, krótko kiksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI 

  • Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na ciasto i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 8

Udostępnij!