Babka zebra

Wielkanoc to wyjątkowy czas, który kojarzy nam się z wieloma tradycjami kulinarnymi. Pośród tradycji wielkanocnych nie można zabraknąć Wielkanocnej babki, pełnej aromatu, smaku i pięknego zapachu.

Babka zebra, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, będzie idealnym wyborem na święta wielkanocne. Jest pyszna, łatwa do zrobienia i pięknie prezentuje się na stole. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, dlatego też gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu!

BABKA ZEBRA – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 jajek 
  • 220 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%


Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Wykonanie

  • Białka jajek przekładamy di miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania jasnej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka.
  • Mąkę przesiewamy, odbieramy 3 łyżki i odkładamy na bok, a do pozostałej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
  • Miskując na małych obrotach do masy jajecznej dodajemy na przemian olej, wodę oraz mąkę.
  • Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao a do drugiej odłożoną mąkę. Obie masy mieszamy do połączenia składników.
  • Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Obie masy wykładamy na przemian do formy po 3-4 łyżki.
  • Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
  • Polewa: śmietankę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na babkę.
Babka zebra przepis
Przepis na babkę zebra

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!