Ciasto z wafelkami Prince Polo to pyszne ciasto przekładane, które składa się z puszystego biszkopta, delikatnego kremu czekoladowego i wkładki z dodatkiem orzechów, kokosa i wafelków Prince Polo. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, wysokie i pyszne. Pięknie prezentuje się na stole i jest przepyszne! Polecam każdemu z Was!
CIASTO Z WAFELKAMI PRINCE POLO – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżka oleju
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
WKŁADKA PRINCE POLO
- 6 białek
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g orzechów włoskich
- 180 g drobnego cukru
- 4 wafelki Prince Polo
POLEWA
- 100 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki kremówki
- garść wiórek kokosowych
Wykonanie
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania szklistej masy. Kolejno zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiać z kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, w międzyczasie dodając olej. Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Białka przełożyć do misy miksera, ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając partiami dodawać cukier. Miksować do momentu, aż masa będzie puszysta i szklista. Do ubitych białek dodać pokrojone w kostkę wafelki, kokos oraz posiekane orzechy. Wymieszać, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
- Śmietankę kremówkę przełożyć do garnka, dodać połamaną czekoladę, podgrzewać, mieszając do połączenia składników. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę. Połowę przygotowanej masy wyłożyć na biszkopt, przykryć wkładką z wafelkami, następnie wyłożyć pozostałą masę i przykryć biszkoptem kakaowym.
- Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Wyłożyć na ciasto i udekorować wiórkami kokosowymi.