Makowiec na herbatnikach

Makowiec dla wielu osób wydaje się dosyć trudnym ciastem. Mam dla Was wersję w bardzo łatwym i szybkim wydaniu, a mianowicie makowiec na herbatnikach. Można go przygotować bez użycia piekarnikach, ponieważ ciasto jest bez pieczenia.

Do przygotowania makowca potrzebujemy maku, kaszy manny, herbatników, orzechów oraz czekolady. Ciasto jest naprawdę banalnie proste do zrobienia i co najważniejsze szybkie. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!

MAKOWIEC NA HERBATNIKACH – PRZEPIS

Składniki

  • 900 ml mleka 2%
  • 160 g maku mielonego
  • 150 g kaszy manny
  • 5 łyżek cukru

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 40 herbatników kakaowych

Wykonanie

  • Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia a na nim układamy warstwę herbatników.
  • Garnek wstawiamy na gaz, wlewamy 900 ml mleka oraz wsypujemy cukier. Podgrzewamy.
  • Kolejo wsypujemy mak, doprowadzamy do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy kaszę manną i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy.
  • Gorącą masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy za pomocą łyżki. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.
  • Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka. Polewę wykładamy na herbatniki a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Makowiec na herbatnikach
Makowiec na herbatnikach

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 90

Udostępnij!