Czekoladowe ptasie mleczko bez pieczenia to propozycja na pyszny deser do kawy lub herbaty. Sprawdzi się także gdy planują odwiedzić was znajomi, ponieważ ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
Czekoladowe ptasie mleczko bez pieczenia jest delikatne i puszyste. Robi się je błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie! Zapraszam do wypróbowania przepisu na czekoladowe ptasie mleczko, które oczaruje i zachwyci smakiem Ciebie i Twoich gości.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWE PTASIE MLECZKO
Składniki
Pianka:
- 6 białek jaj
- 140 g cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
- 120 ml wrzątku
- 2-3 łyżki kakao
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Dodatkowo:
- ok. 14 herbatników maślanych
Przygotowanie
1. Zaczynamy od przygotowania polewy czekoladowej. Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku, dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
2. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 120 ml wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i aromat śmietankowy. Następnie przesiane przez sito kakao. Pod koniec miksowania wlewamy płynną, ale przestygniętą żelatynę.
4. Formę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Na herbatniki rozprowadzamy naszą piankę.
5. Na piankę równomiernie rozprowadzamy ostudzoną, lecz wciąż płynną polewę.
6. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.