Czekoladowe ptasie mleczko bez pieczenia

Czekoladowe ptasie mleczko bez pieczenia to propozycja na pyszny deser do kawy lub herbaty. Sprawdzi się także gdy planują odwiedzić was znajomi, ponieważ ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.

Czekoladowe ptasie mleczko bez pieczenia jest delikatne i puszyste. Robi się je błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie! Zapraszam do wypróbowania przepisu na czekoladowe ptasie mleczko, które oczaruje i zachwyci smakiem Ciebie i Twoich gości.

PRZEPIS NA CZEKOLADOWE PTASIE MLECZKO

Składniki

Pianka:

  • 6 białek jaj
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
  • 120 ml wrzątku
  • 2-3 łyżki kakao

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 14 herbatników maślanych

Przygotowanie

1. Zaczynamy od przygotowania polewy czekoladowej. Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku, dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

2. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 120 ml wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i aromat śmietankowy. Następnie przesiane przez sito kakao. Pod koniec miksowania wlewamy płynną, ale przestygniętą żelatynę.

4. Formę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Na herbatniki rozprowadzamy naszą piankę.

5. Na piankę równomiernie rozprowadzamy ostudzoną, lecz wciąż płynną polewę.

6. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.

Czekoladowe ptasie mleczko bez pieczenia przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!