Deser z budyniem i herbatnikami to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Doskonała propozycja kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego i dobrego, ale kompletnie nie mamy ochoty na spędzanie godziny w kuchni. Deserek jest banalny w przygotowaniu, ale bardzo pyszny, lekki i delikatny. Polecam!
PRZEPIS NA DESER Z HERBATNIKAMI I BUDYNIEM
Składniki na 4 porcje
- 500g twarogu chudego
- 200g skyru
- 40g budyniu czekoladowego – 1 opakowanie bez cukru
- 400 ml mleka + 50 ml na polewę
- 20g cukru
- 40g cukru
- 80g mlecznej czekolady
- 10 herbatników
Wykonanie
- Budyń gotujemy na mleku razem z cukrem (40g) i cynamonem.
- Ser, jogurt, 20g cukru blendujemy tak by składniki się połączyły.
- Przestudzony budyń przelewamy do masy twarogowej i dokładnie mieszamy.
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnuszku. Na małym gazie rozpuszczamy w 50 ml mleka tworząc polewę.
- Herbatniki umieszczamy na dnie pojemniczków.
- Na herbatnikach umieszczamy masę.
- Na masę wylewamy płynną czekoladę.