Bigos

Bigos to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Głównymi składnikami bigosu jest kapusta oraz mięso. Jeśli chodzi o kapustę, zazwyczaj jest to połączenie świeżej kapusty z kapustą kiszoną. Dodatkowo do bigosu dodaje się także mięso, w moim przypadku kiełbasę wiejską oraz grzyby. Najlepiej smakują grzyby leśne. Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie zastąpić je pieczarkami. Nie oddają one jednak tego cudownego aromatu co grzyby z lasy, ale są równie smaczne. Bardzo często zastępuje grzyby leśne właśnie pieczarkami, gdyż nie zawsze mam do nich dostęp.

Mój bigos wzbogacony jest o przyprawę do bigosu, nutkę papryki ostrej oraz czerwone wino. Te wszystkie dodatki nadają temu daniu cudownego smaku i aromatu.

Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy bigos, z którego korzystam od lat. Taki bigos smakuje nam najlepiej i bardzo często gości w naszym domu. A Wy jak robicie domowy bigos?

PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 średnia główka kapusty świeżej
  • 2-2,5 kg kiełbasy wiejskiej
  • 1/2 kg grzybów
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • przyprawa do bigosu
  • 3/4 szklanki czerwonego wina

Wykonanie

  • Świeżą kapustę siekamy, zalewamy wodą. Gotujemy przez 20 minut, odcedzamy i przekładamy do większego garnka.
  • Kapustę kiszoną odciskamy z soku, marchew ścieramy na tarce. Dodajemy do podgotowanej kapusty.
  • Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty.
  • Całość gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do bigosu.
  • Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do garnka z gotującym się bigosem.
  • Przecier pomidorowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, dodajemy do bigosu.
  • Całość dusimy na małym ogniu przez godzinę. Po upływie czasu dodajemy wino i dusimy przez kolejną godzinę.
przepis na bigos
domowy bigos
najlepszy przepis na bigos
Udostępnij!