Kotleciki szu szu to mięciutkie i soczyste kotlety drobiowe, które urozmaicą nie jeden obiad. Można podawać je z frytkami, ziemniakami, ryżem i ulubioną sałatką, lub jako samodzielna przekąska z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Drobiowe kotleciki szu szu są bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych, aby je zrobić samodzielnie w domu. Swoim zapachem i smakiem zaskoczą każdego domownika.
DROBIOWE KOTLECIKI SZU SZU – PRZEPIS
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- 3 żółtka jajek
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
- szczypta chili
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przy pomocy tłuczka delikatnie rozbijamy na kotleciki.
2. W miseczce umieszczamy żółtka, jogurt, skrobię ziemniaczaną, olej, sól, pieprz, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę chili. Całość mieszamy do połączenia składników.
3. W przygotowanej marynacie zanurzamy kawałki mięsa, tak aby całe były w niej oblepione.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i umieszczamy nasze przygotowane kotleciki. Smażymy z obu stron na rumiano.
Bardzo apetyczne. U mnie dziś kotleciki siekane z papryką i jabłkiem 🙂