drobiowe kotleciki Szu Szu

Kotleciki szu szu to mięciutkie i soczyste kotlety drobiowe, które urozmaicą nie jeden obiad. Można podawać je z frytkami, ziemniakami, ryżem i ulubioną sałatką, lub jako samodzielna przekąska z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Drobiowe kotleciki szu szu są bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych, aby je zrobić samodzielnie w domu. Swoim zapachem i smakiem zaskoczą każdego domownika.

DROBIOWE KOTLECIKI SZU SZU – PRZEPIS

Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 3 żółtka jajek
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • szczypta chili

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przy pomocy tłuczka delikatnie rozbijamy na kotleciki.

2. W miseczce umieszczamy żółtka, jogurt, skrobię ziemniaczaną, olej, sól, pieprz, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę chili. Całość mieszamy do połączenia składników.

3. W przygotowanej marynacie zanurzamy kawałki mięsa, tak aby całe były w niej oblepione.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i umieszczamy nasze przygotowane kotleciki. Smażymy z obu stron na rumiano.

kotleciki szu szu przepis
przepis na kotleciki szu szu


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!