Ekspresowe ślimaczki z makiem

Ślimaczki z makiem to pyszna przekąska, którą przygotujecie w 10 minut! Do ich wykonania potrzeba zaledwie 3 składników: ciasta francuskiego, gotowej masy makowej z puszki oraz żółtka.

Takie ślimaczki z makiem doskonale sprawdzą się jako przekąska na świąteczny stół, lub do popołudniowej kawy, czy herbaty kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Zapraszam do wypróbowania przepisu i udostępniania dalej!

EKSPRESOWE ŚLIMACZKI Z MAKIEM PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 15 min. | Liczba porcji: 16

Składniki

  • 400 g gotowej masy makowej z puszki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Wyłożyć masę makową i dokładnie rozsmarować po całej powierzchni ciasta.

2. Ciasto z masą makową delikatnie zawinąć w rulon.

3. Następnie roladę pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm.

4. Pokrojone roladki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.

5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez ok. 15 minut do zarumienienia.

Szybkie ślimaczki z makiem
przepis na ślimaczki z makiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!