Fasolka szparagowa z bułką tartą to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Kiedy tylko pojawi się w sklepach szykuje tradycyjną fasolkę z bułką tartą kilka razy w tygodniu.
Przepis na fasolkę szparagową jest bardzo prosty. Wystarczy ugotować fasolkę i wymieszać ją z podsmażoną na maśle bułką tartą. Ilość masła i bułki tartej oczywiście możecie dopierać wedle smaku. Jedno wolą więcej bułki, inni więcej masła.
Fasolka z bułką tartą smakuję najlepiej jako dodatek do tradycyjnych ziemniaczków i mięsa. Często też serwuję ją do jajka sadzonego. A Wy jak podajecie fasolkę szparagową?
FASOLKA SZPARAGORWA Z BUŁKĄ TARTĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 4 łyżki bułki tartej
- 60 g masła
- sól
- woda do gotowania fasolki
Wykonanie
- Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki, ja jeszcze przecinam fasolę na połówki, ale nie musicie tego robić.
- Do garnka wlać wodę dodać łyżeczkę soli, zagotować. przełożyć fasolkę i gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od tego czy wolicie by fasolka była bardziej al’dente czy miękka, ale jest to około 5-10 minut.
- Ugotowaną fasolkę przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.
- Masło roztopić w większym garnku, dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć. Do garnka przełożyć ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszać.