Fasolka szparagowa z bułką tartą to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Kiedy tylko pojawi się w sklepach szykuje tradycyjną fasolkę z bułką tartą kilka razy w tygodniu.

Przepis na fasolkę szparagową jest bardzo prosty. Wystarczy ugotować fasolkę i wymieszać ją z podsmażoną na maśle bułką tartą. Ilość masła i bułki tartej oczywiście możecie dopierać wedle smaku. Jedno wolą więcej bułki, inni więcej masła.

Fasolka z bułką tartą smakuję najlepiej jako dodatek do tradycyjnych ziemniaczków i mięsa. Często też serwuję ją do jajka sadzonego. A Wy jak podajecie fasolkę szparagową?

FASOLKA SZPARAGORWA Z BUŁKĄ TARTĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 60 g masła
  • sól
  • woda do gotowania fasolki

Wykonanie

  • Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki, ja jeszcze przecinam fasolę na połówki, ale nie musicie tego robić. 
  • Do garnka wlać wodę dodać łyżeczkę soli, zagotować. przełożyć fasolkę i gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od tego czy wolicie by fasolka była bardziej al’dente czy miękka, ale jest to około 5-10 minut. 
  • Ugotowaną fasolkę przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.
  • Masło roztopić w większym garnku, dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć. Do garnka przełożyć ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszać. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!