Gofry jak z budki

Przepis na gofry, które zawsze się udają. Są lekkie, idealnie chrupiące i smakują jak te z budki!

Gofry to przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Są smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu. Gofry można podawać na słodko z dżemem, bitą śmietaną czy lodami, lub na słono z jajkiem sadzonym czy serem i szynką. Kompozycja jest dowolna wedle własnych upodobań.

GOFRY JAK Z BUDKI – PRZEPIS

Składniki (na 6 sztuk)

  • mąka pszenna – 300 g
  • mleko – 350 ml
  • jajka – 3 sztuki
  • oliwa z oliwek – 85 ml
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Odstawić na bok.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać mleko, oliwę i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.

3. Do masy przełożyć ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia.

4. Gofrownicę dobrze nagrzać i posmarować tłuszczem.

5. Odmierzoną porcję ciasta nałożyć na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 10 minut.

6. Po usmażeniu gofry studzić na kratce. Dzięki temu zachowają swoją chrupkość.

7. Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.

gofry przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!