Przepis na gofry, które zawsze się udają. Są lekkie, idealnie chrupiące i smakują jak te z budki!
Gofry to przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Są smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu. Gofry można podawać na słodko z dżemem, bitą śmietaną czy lodami, lub na słono z jajkiem sadzonym czy serem i szynką. Kompozycja jest dowolna wedle własnych upodobań.
GOFRY JAK Z BUDKI – PRZEPIS
Składniki (na 6 sztuk)
- mąka pszenna – 300 g
- mleko – 350 ml
- jajka – 3 sztuki
- oliwa z oliwek – 85 ml
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
- szczypta soli
Wykonanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Odstawić na bok.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać mleko, oliwę i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.
3. Do masy przełożyć ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia.
4. Gofrownicę dobrze nagrzać i posmarować tłuszczem.
5. Odmierzoną porcję ciasta nałożyć na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 10 minut.
6. Po usmażeniu gofry studzić na kratce. Dzięki temu zachowają swoją chrupkość.
7. Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.