Marchewki pocięte w słupki i upieczone w piekarniku z przyprawami oraz małą ilością oleju to pomysł na pyszną i zdrową przekąskę. Można chrupać je same, z dodatkiem ulubionego sosu, lub podać do obiadu np. z kurczakiem czy rybą.
Frytki z marchewki są świetną alternatywą dla klasycznych frytek z ziemniaków smażonych na głębokim tłuszczu. Te marchewkowe są mniej kaloryczne i nie wymagają wielkiej ilości oleju.
MARCHEWKOWE FRYTKI – PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg marchewek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do frytek
Przygotowanie
1. Marchewki myjemy, osuszamy i obieramy.
2. Następnie każdą marchewkę kroimy w słupki jak na tradycyjne frytki.
3. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy oraz oliwę. Całość mieszamy tak, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w przyprawach.
4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokrojoną marchewkę.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków.