Gofry w wersji na słono

Gofry to pyszna przekąska idealna na każdą porę dnia. Są proste w przygotowaniu i można je podawać z różnymi dodatkami.

Dziś mam dla Was przepis na gofry w wersji na słono z szynką i serem. Jest to ciekawa alternatywa dla słodkich gofrów tradycyjnie podawanych z bitą śmietaną i owocami. Gofry wytrawne są bardziej syte i posiadają przyjemny posmak. Jak zrobić smaczne gofry na słono? To prostsze niż myślisz i zaraz się o tym przekonasz. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

GOFRY NA SŁONO – PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia : 10-12 minut | Porcje : 6 sztuk

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 210 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 120 ml mleka
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 150 g szynki drobiowej
  • 150 g żółtego sera
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta chilli

Przygotowanie

1. Do miski przełożyć mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, oliwę, jajko, mleko, sól oraz szczyptę chilli. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

2. Szynkę i ser żółty zetrzeć na tarce. kukurydzę odsączyć z zalewy.

3. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.

4. Do miski z ciastem przełożyć powyższe składniki i delikatnie wymieszać do połączenia.

5. Gofrownicę dobrze nagrzać, spryskać olejem. Partiami wylewać ciasto i piec przez około 10-12 minut na złoty kolor.

6. Gofry podawać odrazu, gdy są jeszcze ciepłe, z ketchupem lub sosem czosnkowym.

gofry w wersji na słono

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!