Gofry to pyszna przekąska idealna na każdą porę dnia. Są proste w przygotowaniu i można je podawać z różnymi dodatkami.
Dziś mam dla Was przepis na gofry w wersji na słono z szynką i serem. Jest to ciekawa alternatywa dla słodkich gofrów tradycyjnie podawanych z bitą śmietaną i owocami. Gofry wytrawne są bardziej syte i posiadają przyjemny posmak. Jak zrobić smaczne gofry na słono? To prostsze niż myślisz i zaraz się o tym przekonasz. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
GOFRY NA SŁONO – PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia : 10-12 minut | Porcje : 6 sztuk
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 210 g)
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 120 ml mleka
- 4 łyżki kukurydzy
- 150 g szynki drobiowej
- 150 g żółtego sera
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Do miski przełożyć mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, oliwę, jajko, mleko, sól oraz szczyptę chilli. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
2. Szynkę i ser żółty zetrzeć na tarce. kukurydzę odsączyć z zalewy.
3. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
4. Do miski z ciastem przełożyć powyższe składniki i delikatnie wymieszać do połączenia.
5. Gofrownicę dobrze nagrzać, spryskać olejem. Partiami wylewać ciasto i piec przez około 10-12 minut na złoty kolor.
6. Gofry podawać odrazu, gdy są jeszcze ciepłe, z ketchupem lub sosem czosnkowym.