Rożki z tortilli to pomysł na pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na domowych imprezach. Rożki nie tylko świetnie prezentują się na stole, ale i wyśmienicie smakują. Każdy się nimi zachwyca i zawsze w mig znikają ze stołu. Jeśli organizujecie przyjęcie i szukacie pomysłu na niebanalną przekąskę, imprezowe rożki z tortilli będą idealnym wyborem.
IMPREZOWE ROŻKI Z TORTILLI PRZEPIS
Składniki
- 8 mini tortilli
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 200 g tartego sera mozzarella
- 200 g passaty pomidorowej
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 mała papryka czerwona
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę pokroić kosteczkę i zeszklić na odrobinie oliwy.
2. Mięso doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem. Wrzucić na patelnię z cebulą i smażyć do zarumienienia mięsa.
3. Następnie wlać passatę oraz dodać pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę. Całość doprawić przyprawami wedle uznania i dusić przez kilka minut aż warzywa zmiękną.
4. Mini tortille przeciąć na pół i zwinąć w rożki. Brzegi połączyć ze sobą za pomocą wykałaczki.
5. Do każdego rożka dać odrobinę startego sera, następnie porcję farszu i na wierzch znów ser.
6. Tak przygotowane rożki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posypać odrobiną sera.
7. Zapiekać przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.