Jajka w sosie tatarskim to bardzo smaczna przekąska na zimno. Idealnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i inne okazje w ciągu roku. Przygotowanie jajek po tatarsku jest bardzo proste — wystarczy ugotować jajka, a następnie przygotować sos tatarski. Całą przekąskę można zrobić w dosłownie 15 minut.
Dzięki bogatym i różnorodnym składnikom, jajka po tatarsku mimo swojej prostocie w przygotowaniu mogą stanowić elegancką przystawkę, która z pewnością zachwyci każdego swoim wyglądem, jak i smakiem!
JAJKA W SOSIE TATARSKIM – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
- 4 małe ogórki konserwowe
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- rzodkiewka do dekoracji
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
- Ogórki konserwowe oraz pieczarki marynowane odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypiorek drobno posiekać.
- Do miski przełożyć przygotowane składniki, dodać majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz. Całość wymieszać.
- Na talerz przełożyć przygotowany sos tatarski i ułożyć na nim jajka. Udekorować rzodkiewką i szczypiorkiem.