Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to bardzo smaczna przekąska na zimno. Idealnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i inne okazje w ciągu roku. Przygotowanie jajek po tatarsku jest bardzo proste — wystarczy ugotować jajka, a następnie przygotować sos tatarski. Całą przekąskę można zrobić w dosłownie 15 minut.

Dzięki bogatym i różnorodnym składnikom, jajka po tatarsku mimo swojej prostocie w przygotowaniu mogą stanowić elegancką przystawkę, która z pewnością zachwyci każdego swoim wyglądem, jak i smakiem!

JAJKA W SOSIE TATARSKIM – PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • rzodkiewka do dekoracji

Wykonanie

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.

  2. Ogórki konserwowe oraz pieczarki marynowane odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.

  3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypiorek drobno posiekać. 

  4. Do miski przełożyć przygotowane składniki, dodać majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz. Całość wymieszać. 

  5. Na talerz przełożyć przygotowany sos tatarski i ułożyć na nim jajka. Udekorować rzodkiewką i szczypiorkiem.
Jajka w sosie tatarskim przepis
Przepis na jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim na Wielkanoc

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 664

Udostępnij!