
Ciasto z masą krówkową to proste i smaczne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na specjalną okazję, jak i bez okazji. Można je zrobić na święta, domowe imprezy czy po prostu do popołudniowej kawy, gdy najdzie nas ochota na słodkie. Przepis na ciasto z masą krówkową jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane, a samo przygotowywanie jest łatwe i przyjemne. Koniecznie musicie spróbować!
CIASTO Z MASĄ KRÓWKOWĄ PRZEPIS
Składniki
- około 15 krakersów
- 24 herbatniki kakaowe
- 3 łyżki masy krówkowej
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan fix
Polewa
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masy krówkowej
Przygotowanie
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem. Pod koniec ubijania dodać masę krówkową i delikatnie wymieszać do połączenia.
- Formę o wymiarach 16×16 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzić porcję masy. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych, masa, krakersy, masa, herbatniki kakaowe, masa, herbatniki kakaowe i na koniec masa.
- Pozostałe krakersy pokruszyć i posypać wierzch ciasta.
- 2 łyżki masy krówkowej podgrzać, dodać mleko i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

