Ciasto z masą krówkową

Ciasto z masą krówkową to proste i smaczne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na specjalną okazję, jak i bez okazji. Można je zrobić na święta, domowe imprezy czy po prostu do popołudniowej kawy, gdy najdzie nas ochota na słodkie. Przepis na ciasto z masą krówkową jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane, a samo przygotowywanie jest łatwe i przyjemne. Koniecznie musicie spróbować!

CIASTO Z MASĄ KRÓWKOWĄ PRZEPIS

Składniki

  • około 15 krakersów
  • 24 herbatniki kakaowe
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masy krówkowej

Przygotowanie

  1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem. Pod koniec ubijania dodać masę krówkową i delikatnie wymieszać do połączenia.

  2. Formę o wymiarach 16×16 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzić porcję masy. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych, masa, krakersy, masa, herbatniki kakaowe, masa, herbatniki kakaowe i na koniec masa.

  3. Pozostałe krakersy pokruszyć i posypać wierzch ciasta.

  4. 2 łyżki masy krówkowej podgrzać, dodać mleko i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto.

  5. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto z masą krówkową przepis
Przepis na ciasto z masą krówkową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 415

Udostępnij!